Pengikut

29 Mei, 2012

* Jom Berbudi Pada Tanah....*

Tajuk posting cam gempak..
mcm ler tanah berekar2 lebau (lebar)nyer..
mcm ler hasilnyer diimport eksport satu mesia satu dunia merasa sama..
padahal tanah kami luasnyer sekangkang kera jew pun..

Saje nak share kegembiraan dgn hasil tanaman kami yg xseberapa nie..
juga sbg pembakar semangat supaya terus bercucuk tanam..
walaupun ada pokok yg kami tanam xpanjang umur..
dah lar beli jauh kat cameron..huhu..(trpakse ler g lagik)

n3 sblm ni alynn ada share hubby n our hero tanam pokok pisang 44hr pemberian my BIL dlm n3 brtajuk JOM INTAI AKTIVITI MY HERO..so setakat hr ni kami sudah ada pokok keladi, anggur, limau purut, bendi, cili padi, cili idup, daun pegaga, daun kunyit, daun kesom, daun pandan dan serai..jom review sebahagian dari hasil tanaman ku ..

Dapat diperhatikan tak pokok cili cameron yg sudah pun kering bewarna kemerahan 
(xtau apa puncanyer)..sob..sob..

Hasil Cili Padi Cameron sebelum dia al-mukaram daa..hanya tinggal kenangan..

Haa..sib baik ada kamu pengganti pokok cili padi Cameron..

Pokok limau purut..juga masih blum berbuah lagi..

Pokok anggur dari Cameron..

Till then..

6 ulasan:

Hafnidah berkata...

wah2, banyaknya pokok akak. seronok tengok. i wish someday dapat jugak tanam2 ni.hehe

untung tanam pokok2 ni.jimat sbb kadang2 beli nak pakai skit pun. kalau tanam just petik je. silap2 boleh bagi jiran sebelah lagi.hehe

Selamat Bertani kak :)

maszmadi berkata...

wah, lepas ni dah boleh bukak kedai sayur la lynn yerk.. hehe

nnti kalu anggur dah berbuah, bgtau yerk, nak datang umah nieh...

Nor Iman Hashim berkata...

ishh geram tol tgk cili2 tue...lps nie x yah beli sayur dh ler alin ek...sume nye dh ade kan...

aLyNnZ berkata...

ida : ha'ah sonok biler pokok yg kite tanam tu mengeluarkan hasil..betul kita nie family kecik jew nak pkai skit jew pun slalu lau beli bnyk yg jd x elok dr yg guna..

insyaalah ada lebih apa salahnyer share dgn jiran kan...

aLyNnZ berkata...

maszmadi : ala akak ni tanah pun sekangkang kera jew..lau nak jual dlm mimpi jew ler kak..haha..anggur tu bile taun ler nak berbuahnyer xtau ler kak..ala lau akak nak merasa anggur masam (bkn anggur cameron) kat area umah alynn ada taman anggur..hihi

aLyNnZ berkata...

ha'ah cili cameron tu sekali musim berbuah tau iman..kirenyer bnyk jugak lar kan..tp dah tinggal kenangan ler iman..

ala nak harapkan sayur bendi jew lar yg ada pun iman..haha..nanti muka pun cam bendi..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...